top of page
Post: Blog2_Post
Search

Centar za mlade Zenica u 2023. godini bio domaćin za više od 300 aktivnosti

Updated: Jan 30

Centar za mlade Zenica nastavio biti mjesto susreta mladih i u 2023. godini. Pored direktnog rada s mladima i podrške u realizaciji njihovih aktivnosti Centar je u 2023. godini postao neizostavan dio šire društvene zajednice. U aktivnosti realizirane u Centru bile su uključene sve starosne kategorije, od djece predškolskog uzrasta do osoba u trećoj životnoj dobi. Također, komšije iz ulice Jalijski put i okolnih ulica su naši stalni gosti koji potvrđuju da postojanje Centra je unaprijedilo život u ovom dijelu grada. 


Tokom 2023. godine u Centru je organizirano preko 300 aktivnosti, u kojima je direktno sudjelovalo više od 2000 osoba. Centar je u prošloj godini bio domaćin za više od 60 organizacija i neformalnih grupa iz cijele BiH, koje su odlučile svoje aktivnosti organizirati u Zenici, ponajviše upravo zbog Centra za mlade. Centar je nastavio biti dom za 8 udruženja iz Zenice koje potpuno besplatno koriste svu infrastrukturu zahvaljujući podršci Grada Zenica. 


Ove aktivnosti obuhvatale su širok spektar interesa, od edukativnih radionica, seminara, takmičenja, aktivnosti iz oblasti umjetnosti i kulture, pa sve do volonterskih akcija. Centar je još jednu godinu u nizu omogućio prilike za mlade da rade na razvoju vlastitih vještina, kreativno se izražavaju i aktivnom sudjeluju u lokalnoj zajednici.


"Protekla godina je od posebnog značaja za Centar za mlade, ali i za Omladinsko udruženje REaktiv koje upravlja Centrom, iz razloga jer smo obilježili pet godina od postojanja Centra, odnosno 10 godina od osnivanja Omladinskog udruženja REaktiv. U ovoj važnoj godini za nas izdali smo priručnik koji može biti od pomoći mladima iz cijele BiH, a koji u 10 koraka govori o tome kako organizirati aktivnosti za mlade. Naše desetogodišnje iskustvo predočili smo u 30-tak stranica zanimljivog i korisnog štiva", izjavio je Aldin Alić, upravitelj Centra. 


Pored priručnika, Centar i REaktiv su u prošloj godini pokrenuli i online aplikaciju za podršku mladima iz Zenice, a koju su nazvali Servis podrške. Ovaj servis nastavlja s radom i u 2024. godini, te će mladima nastaviti pružati podršku prilikom pronalaska volonterskog angažmana, zaposlenja ili stipendija. Servisu je moguće pristupiti na ovom linku.


Centar zajedno sa svojim članicama u 2024. godini i uz podršku Grada Zenica planira početi izgradnju parka u neposrednoj blizini koji će biti na raspolaganju svim građanima Zenice. 


Preuzmi detaljan godišnji izvještaj Centra za mlade Zenica:


Godišnji izvještaj CZM 2023
.pdf
Download PDF • 8.29MB

818 views0 comments

Comments


bottom of page