top of page
Post: Blog2_Post
Search

Mladi iz Zenice u Bečeju učili o medijskoj pismenosti

Usred rastuće plime dezinformacija i lažnih vijesti, važnost medijske pismenosti nikada nije bila očiglednija. Dok se društvo bori s izazovima snalaženja u digitalnom svijetu koji se neprestano širi, razumijevanje važnosti medijske pismenosti postaje bitan štit protiv širenja laži i manipulacija.


Uzimajući ovo u obzir, 15 mladih ljudi, aktivista, iz Bosne i Hercegovine, Turske i Srbije učestvovali su u projektu "Creators, not consumers!", u gradu Bečeju, da bi učili o medijskoj pimenosti, kreiranju kvalitetnog medijskog sadržaja po principu "od mladih za mlade" i načinima kako stečeno znanje prenjeti u svojim lokalnim zajednicama.


Projekat "Creators, not consumers!", u organizaciji Bečejskog udruženja mladih, kroz partnerstvo sa omladinskim udruženjem REaktiv iz Zenice i Deneyim Rgitim Merkezi iz Isranbula, održan je u periodu od 19. do 20. jula tekuće godine. U ovom vrermenskom periodu, kroz kreativne radionice, neformalne načine obrazovanja, mladi su radili na detektovanju načna na koje mediji predstavljaju mlade osobe kroz svoje sadržaje, osnaživanju omladinskih radnika da kreiraju kvalitetan medijski sadržaj i jačanju digitalnu i medijsku pismenost kod mladih.


Projektom poput ovoga, mladima se ukazuje prilika da budu ambasadori medijske pismenosti, osvjetljavajući put prema informiranijem i odgovornijem medijskom izvještavanju u svojim lokalnim zajednicama i šire.

38 views0 comments

Comments


bottom of page