top of page
Post: Blog2_Post
Search

Održana panel diskusija povodom završenog drugog modula “Mediji i medijska pismenost” Programa osnaživanja mladih u zajednici

U organizaciji omladinskog Udruženje „REaktiv“ Zenica danas je održana panel diskusija  na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja pod nazivom „Medijska pismenost i izazovi digitalnog doba“. 


Istraživanje su provele polaznice drugog modula Programa osnaživanja mladih u zajednici, kojim su obuhvaćeni sadržaji i edukacija vezana za medije i medijsku pismenost. Ovaj program je osmišljen kako bi mladim ženama pružio alate i znanja potrebna za kritičko promišljanje o ulozi medija u društvu, te kako bi ih osnažio da aktivno sudjeluju u oblikovanju medijskog sadržaja. 


Tokom panel diskusije, polaznice su predstavile rezultate istraživanja. Kako mediji prikazuju žene – kroz analizu medijskih sadržaja objavljenih na portalima Zenicablog, Zenicainfo, Avaz, Oslobođenje i TNT portal. Mediji uglavnom objavljuju sadržaje koji su vezani za  dnevne aktuelnosti, crnu hroniku, estradu ili ljepotu i zdravlje, rezultati su istraživanja što  pokazuje stereotipe i predrasude koje ohrabruju medijski sadržaji. 


Anketa je pokazala da više od polovine učesnika ankete svakodnevno prati medije, a gotovo polovina ispitanih ne vjeruje medijima. 12 procenata onih koji vjeruju medijima vjeruju informacijama sa portala i društvenih mreža, a 38 procenata tradicionalnim medijima među kojima su televizija, radio i novine. Žene su u medijima uglavnom prikazane u neutralnom ili negativnom kontekstu, a sterotipi su prisutni u vijestima iz politike i društvenom i kulturnom životu. Analiza ankete je pokazala da žene imaju jednake šanse da postanu medijske ličnosti, ali ne dobijaju uvijek dovoljno pažnje kao muškarci. 


Istraživanje je pokazalo da trenutno nema nijedna načelnica/gradonačelnica u ZDK te da broj vijećnica/zastupnica u Skupštini zadovoljavajući, zahvaljujući obevezi da na izbornim listama među prvih deset kandidata tri moraju biti žene. Medijska pismenost može doprinijeti promjeni ovih negativnih obrazaca uz izazove digitalnog doba za mlade.Vjerujemo da će rezultati istraživanja biti od velikog značaja za sve medijske profesionalce, edukatore, nevladine organizacije, te sve građane zainteresovane za unapređenje položaja žena u društvu  i medijima. 5 views0 comments

Comentários


bottom of page