top of page
Post: Blog2_Post
Search

Završen projekt “ISKORAK – PARTNERSTVO ZA NOVA RADNA MJESTA” u Zenici

Održan je završni sastanak Projekta “iSKOrak – Partnerstvo za nova radna mjesta” u prostorijama Razvojne Agencije ZEDA. Sastanku su prisustvovali predstavnici ključnih partnera, uključujući Razvojnu Agenciju ZEDA, Grupu za zapošljavanje Zenica, Općinu Breza, te obrazovne institucije poput Srednje mješovite škole “MLADOST” i Mješovite srednje industrijske škole u Zenici, s Omladinskim udruženjem REaktiv.


“Cilj projekta bio je stvaranje i implementacija programa za aktivaciju i integraciju nezaposlenih osoba na lokalna tržišta rada putem partnerstava za zapošljavanje. Tokom trajanja projekta provedene su različite aktivnosti, uključujući obuke i dodjelu sredstava za pokretanje 16 novih kompanija (13 u Zenici i 3 u Brezi), adaptaciju prostora i nabavku opreme za obrazovne institucije, radionice za aktivno zapošljavanje, prekvalifikacijske programe, te dodjelu poticajnih sredstava za najuspješnije poslovne ideje i registraciju biznisa,” istakla je Maša Škrbić, stručna saradnica za marketing, promociju i investicije pri Službi za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem Grada Zenica.

“Projekt je također obuhvatio program prekvalifikacije u Srednjoj industrijskoj školi i Srednjoj mješovitoj školi ‘MLADOST’, te promociju start-up-ova nastalih kroz ovu inicijativu. Usvojen je i Akcioni plan zapošljavanja, koji je integrisan u Strategiju Grada Zenica,” naglasila je Škrbić.


Grad Zenica je jedna od lokalnih zajednica u kojoj se provodi projekt “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), finansiran od strane Evropske unije u iznosu od 4 miliona eura i sproveden od strane Međunarodne organizacije rada u Bosni i Hercegovini. Ukupna vrijednost projekta “iSKOrak – Partnerstvo za nova radna mjesta” iznosi 479.214,14 KM, od čega 312.932,80 KM čini grant sredstva, dok je 166.281,34 KM sufinansirano od strane partnera na projektu.
18 views0 comments

Comments


bottom of page